Ett förstulet knackande på tangentbordet?

Ni får ursäkta att jag inte hann uppdatera förra veckan. Förlåt alla ni som mejlat och klagat. Jag ska aldrig mer göra så. Men det har helt enkelt varit så vansinnigt mycket just nu.

Tidningen nummer sex klar och distribuerad. Ett rykande färskt PLM TV News program 8 ligger ute på och streamingservern får anstränga sig så det tjuter i hela systemet. Enyhetsbrevet har precis gått ut och klickarna in på vår sajt landar i tusentals besök. Läge att ta det lite coolt? Luta sig bakåt i kontorsstolen och lite förstulet knacka på tangentbordet?

Absolutly not! – telefonen ringer i ett, nyhetsuppslagen och tipsen fullkomligt forsar in via alla redaktionens digitala kanaler. Det är helt enkelt full action där ute på marknaden – det börjar röra på sig ordentligt. Och på en del håll har det vänt riktigt snabbt:

Jag fick t ex ett mejl från rapid prototyping-företaget ARRKs nordiska säljchef, Erik Bjälkvall. Så här skriver han:

”Hej Mats, jag kan meddela dig att det sen två veckor veckor är fullt ös som gäller på alla prototypavdelningar. Jag har iofs haft ett väldigt bra år - har redan passerat förra årets siffror - men engelsmännen har haft det mycket kämpigt. Men nu small det bara till och vände över en natt."

Det låter förstås kanon och ARRK är bara ett exempel, det finns flera. ”Hjulen börjar så smått röra på sig”, som det sägs i PLM TV News Ekonomi Special i program 8, som rykande färskt ligger ute på webben nu.



Det ligger en hund begraven i Dassaults IBM-köp

Ja, ni har förstås hört den stora nyheten att Dassault köper en miljard dollar för 600 miljoner…

Jag talar alltså om nyheten som fick klickningarna in på verkstadsforum.se att gå i taket. En högst anmärkningsvärd händelse, som tyvärr råkade äga rum precis efter det att PLM TV-nyheterna lagts ut.

Alltnog - 600 miljoner dollar kostade kalaset. Genom köpet får Bernard Charles ”et alliances” 700 IBM-konsulter och säljare, men också ca 1 000 affärskontrakt med många av världens stora industribolag.

Det som får mig lite konfunderad är det låga priset. För 600 miljoner dollar känns rätt lite för ett bolag som årligen drar in en dryg miljard dollar på försäljning av PLM-mjukvaror som Enovia, Catia och Delmia. Man undrar vad som egentligen ligger bakom. Visst kan man förstå att Charlés gärna vill ha hela pengen som IBM drar in på bolagets mjukvaror, men att s a s köpa en miljard dollar som kommer in varje år, för en engångssumma på 600 miljoner dollar. It doesn´t make sence.

Här ligger en hund begraven. Även om det s a s nu skulle vara så att det är dåliga marginaler på miljarden.

Vi får utreda detta djupare.


Siemens, Dassault och PTC laddar upp för en ny strid

Hur som helst verkar det nu som att det här med att strukturera om återförsäljarkedjor är modeordet för dagen bland de stora programutvecklarna på PLM-sidan. Så är det och logiken från tidigare lågkonjunkturer, med framför allt en konsolideringstrend, håller i sig. Man formerar sig för en ny strid i ett nytt läge, inför den vändning i konjunkturen, som de flesta gissar kommer att ta fart under första halvåret 2010.

Siemens PLM sajnade upp nya Conex Software, som svalde gamla HCAD, för att sälja både Teamcenter, NX och Solid Edge, och om man inte misstar sig finns här flera drag på gång…

Vidare: Thomas Svensson – PTCs synnerligen skickliga VP och Norra Europa-chef – blev nyligen utsedd att bygga bolagets återförsäljarkanal i hela stora EMEA (Europa, Mellanöstern, Afrika). Dick Harrison, CEO i PTC, och hans vapendragare Jim Heppelmann, vill att uppemot 40% av intäkterna ska komma från de s k ”åf:arna”, istället för som nu drygt 25.

Och så grädden på moset med Dassault som sväljer hela IBM PLMs försäljningsavdelning.

Frågan är nu - vad vill Dassault egentligen med sitt åf-nät? Ryktet talar om att MP Engineering, Nordens största SolidWorks-återförsäljare skulle vara aktuella som V6-åfare med ansvar för hela midmarket och Technia för high end-sidan.

VF-redaktionen ringde upp Nordenchefen Didier Gaillard och bibringades lite mer ljus över händelserna:

- SmarTeam och de V5-relaterade lösningarna fortsätter att hanteras av sina respektive återförsäljare (Technia, Semcon, Systeam, Maxiom, i2e Sarcitus, Pulsen etc). De kommer alla också att sälja, eller kunna sälja, Enovia V6 i tillämpliga delar. Om de vill. Självklart måste man vara ackrediterad för den nya teknologin och det är en process som pågår.

Sammantaget, med den stora nyheten i förrgår om att Dassault själva tar över hela den centrala direktförsäljningen med också IBM PLM, så har Dassault skapat en numera tämligen klassisk och inom PLM världen ofta använd organisation.

* Business Transformation-delen (BT)
är toppen av pyramiden med Dassaults egen direktförsäljning. Här finns nu mer parten av de stora globala OEM-kunderna.
* VAR-delen handlar om försäljning via åfare (Technia, Semcon, Systeam, Maxiom, i2e Sarcitus, Pulsen etc). VAR står för Value Added Reseller och här handlar det huvudsakligen om midmarket. Även om Technia definitivt, och Semcon och Systeam delvis, har kunder och användare inom high end- och OEM-segmenten.
* Professional Channel
– SolidWorks-återförsäljarkedja med tydlig SMB- och mainstream-inriktning.

Vad dom vill med detta? Tjaa, lyssna på kanalbasen Pär Lindhe:

- Vi har definitivt stärkt våra kort med det här upplägget. De andra får se upp!


Krisen fick Ostnor att skjuta på programinvesteringen

En intressant sak som sägs i samma EKONOMI Special av sanitetsarmaturtillverkarna Ostnors CIO, Björn Åkerblom har f ö direkt beröring med de problembilder som mött ERP- och PLM-bolagen under framför allt våren: Kunder har dragit ner på mjukvaruinvesteringarna i form av nya programmoduler och liknande.

- Vi har verkligen ägnat åt oss det ni på VerkstadsForum beskrivit som att vässa våra egna processer, se till att få ut mer av de lösningar vi redan har.

Sen säger Åkerblom också att man absolut inte tittat ut på marknaden ”efter nya fantastiska programmoduler”.

- Vi hade ursprungligen tänkt att investera i en uppgradering av Lawson under detta år. Men efter neddragningarna till följd av lågkonjunkturen, tio procent av arbetsstyrkan har fått gå, beslutade vi oss för att skjuta uppgraderingen på framtiden. Nu finns planerna med för 2010 istället.

Alla ni ute på företagen känner säkert igen er i detta, liksom alla ERP- och PLM-programsäljare, som tampats med omöjliga budgetar med tanke på just det som Åkerblom berättar.

Skönt att det börjar vända nu.


Technia och PLM-historiens mest lönsamma annons

Apropå verkstadsforum.se:s senaste PLM TV News-sändning, så får nog det mest sensationella i hela sändningen sägas vara rapporten från Addnode och framför allt då dotterbolaget Technias siffror för tredje kvartalet. Technia gjorde nämligen, som koncernchefen, Staffan Hanstorp, med en utsökt språklig förfining uttryckte det hela ”ett negativt resultat”. I klarspråk gjorde man en förlust under Q3. Den första som jag kan minnas att jag hört talas om från det hållet. Definitivt i alla fall den första sen Addnode köpte bolaget.

- Technia har ett antal projekt av storlek som sakta men säkert men säker minskar i omfång, säger Hanstorp i PLM TV-intervjun. Han fortsätter: Vi börjar alltså komma in i leveransfaser och då behöver vi fylla på med nya projekt. Men idag så startas det inte så många nya stora projekt i skenet av krisen, och där drabbas vi självklart.

Jag gissar att läget känns extra tufft just för Staffan Hanstorp, som ju inte bara är Addnodechef utan också en av Technias grundare. Tillsammans med bl a Jonas Gejer, har han sedan med bestämd hand fått bolaget att, sen starten i mitten på 90-talet, sakta men säkert växa till sig. Alltid under kontrollerade former med sikte på god lönsamhet, bra konsulter och vass teknik. Något år blev man t o m utsett till Gazell-företag.

Technia måste f ö vara ett av landets få bolag om startat genom att ha skickat in en svarstalong i en annons. Det var Staffan Hanstorp som såg en annons för ett PDM-system som hette Matrix, och som han tyckte verkade vara bra. Han fyllde i talongen och fick sedemera svar. Vad det hela slutade i vet vi ju – det måste helt enkelt vara en av PLM-historiens mest lönsamma annonser.


VerkstadsForums TV-team i TV...

När verkstadsforum.se:s PLM TV-team nyligen hem från Orlando efter att ha täckt PTCs 20-årsjubilerande globala användarkonferens, så möttes dom på Arlanda av en ovanligt stor delegation. TV-kameror, strålkastare, fruar och pojkvänner - det visade sig att Kanal 3 har en dokusåpa som heter Stockholm-Arlanda. Och nu ville man skildra PLM TV-teamets hemkomst – det blev både intervjuer, filmning och kyssar och kramar till smäktande musik.


Man vet aldrig när man kan behöva läsa VerkstadsForum…

Till sist så man konstatera att VerkstadsForums läsare verkligen tar med sig vår publikation överallt. Titta på bilden här som skickats in av SolidWorks Norra Europas teknikansvarige Mattias Robertsson:



 


Om blickar kunde döda…

Helt klart börjar det kännas bättre nu när det gäller den s k marknaden.
När våra reportrar träffar sina reportageobjekt – både hos caseföretagen och programleverantörerna – så ser kort sagt blickarna gladare, mer öppna ut.
Och detta fenomen bär syn för sägen i vårt purfärska nummer av VerkstadsForums pappersupplaga. Den är tryckt igår och under dagen skeppas den iväg till posten för distribution till våra läsare. Så håll ut – i morgon fredag denna vecka har du blaskan i brevlådan. 

Coverstory denna gång är då, som ett tidens positiva tecken, ett svensk programutvecklingsföretag som gått som tåget och blivit något av krisens vinnare på ERP- och PLM-marknaden – IFS.

När deras konkurrenter och de flesta andra företag i branschen f ö, tvingats fundera över personalneddragningar och kostnadsreduktion, ja, då har IFSs CEO, Alastair Sorbie, kunnat räkna hem ökande intäkter och vinster. Så självklart skickades både PLM TV News-teamet och papperstidningens redaktionsteam ut med uppdraget att skildra denna goda nyhet. Bland annat intervjuades nämnde Sorbie och allt gick bra ända till PLM TVs reporter skulle sammanfatta med några fraser och då råkade kalla Alastair för ”Alan”. Om blickar kunde döda hade reportern fallit livlös till marken.
Som tur är finns ju möjligheten att redigera inslagen, så när PLM TV News-intervjun nu ligger uppe på verkstadsforum.se finns inte tillstymmelse till felsägning med. MEN mr Sorbies skarpa blick gick inte att ta bort. Kolla själva.

Hur som helst så tyckte eder ödmjuke tjänare och bloggare att det här var en rätt kul story, så den kom med i papperstidningens mest lästa avdelning CAX-Svepet. Så vi körde den där och avslutade det hela med att medan en skammens rodnad spreds över kinderna be om ursäkt för fadäsen. Fast det gick så där – när korrekturet var godkänt och klart och pressarna dragits igång, ja, då upptäcktes att IFS-chefens efternamn stavats fel i spalten: ”Sorrbie”, med dubbla ”r” stod det. Aj, aj det var bara att stoppa pressarna korrigera och göra nya tryckplåtar – en kostnad på så där tiotusen pengar. Det var liksom inte läge att först raljera över en felsägning, be om ursäkt för detta och stava namnet fel igen.  

Produktutvecklingsman ny chef för Volvo personvagnar?

Spekulationerna om var Volvo Personvagnar (Volvo Car Corp., VCC) ska hamna vid den omtalade försäljningen går i vågor. Ena dagen är det kinesiska Geely som gäller, nästa dag dyker Sören Gyll, f d Volvochef, upp i spetsen för Jacobkonsortiet (uppbackat av Volvos ingenjörer och Unionen). Och i elfte timmen poppar så ytterligare en spekulant upp, i amerikanska Crown.

Men Ford dementerar ideligen. Det är troligt att Ford tror sig kunna få bättre betalt för VCC, nu när hjulen börjat rulla igen för den svenska klenoden.

Men det spekuleras också i VDn, Stephen Odells, avgång. Fast Ford och Odell säger återigen att några sådana beslut är inte fattade. Och vad ska man säga – en dementi med detta innehåll är det enda tänkbara. Men så mycket torde stå klart, som att Odell, Ford-man sedan många år, kommer att få nya uppgifter inom koncernen när försäljningen väl är ett faktum.

Vem det nu blir som tar över chefstaburetten på firman återstår att se, men ett superintressant rykte talar om att Magnus Jonsson, produktutvecklingschef på VCC, tar över … Han har visat framfötterna under Volvos omställningsprocess. Han kan både Volvo och Ford och bolagen kommer under överskådlig tid att ha med varandra att göra. Kina-skeptiker är han, vilket möjligen kan vara ett problem om det blir Geely som köper. Men skepsisen bottnar nog främst i att Jonsson hoppas att få fortsätta på inslagen väg; den gröna linjen med lågemissioner och elfordon i fokus.

Den som är intresserad av att höra mer av Magnus Jonsson och om hans syn på produktutvecklingens framtid och annat, rekommenderas varmt att ta en titt på senaste PLM TV Magazine-sändningen på verkstadsforum.se. Klicka bara på logon på den gröna redaktionsfliken, så startar TV-programmet automatiskt. Använd INSLAGS-väljaren under TV-screenen och gå till reportaget från Stora Leverantörsdagen. Där finns en längre intervju med Magnus.

Helmuth Ludwig – Siemens PLM-bas och hängiven VF.se-läsare

Så måste jag bara delge er ett lite förvirrande faktum – när vi tittar på besöksstatistiken på verkstadsforum.se så framgår det att de flesta besökarna kommer från Sverige. Inget konstigt med det. Men däremot är det lustigt att Tyskland ligger tvåa i statistiken, med fler besökare än både Norge, Finland och Danmark. Och vi talar om plus 1200 besökare. Gissningsvis finns det en hel del svenskar som jobbar där och har ett intresse av att följa PLM- och ERP-marknaden.

Men sen vet vi att många från PLM-branschens mjukvaruföretags huvudkontor faktiskt följer nyhetsflödet på sajten.

Ett synnerligen prominent exempel är Siemens PLMs chef Helmuth Ludwig, som kollar in rubrikerna och sedan beställer översättningar på det som verkar intressant. Ett faktum som gäller de flesta nyckelpersonerna på höga poster ute i världen. På listan över besökare globalt hittar vi förutom ovan nämnda, USA, Storbritannien, Frankrike, Israel (plus 100!), Kina (!), Indien m fl.

De enda vita fläckarna bland kontinenterna är Afrika och Sydamerika.

Och apropå Tyskland kan också meddelas att antalet inbjudningar till olika event därifrån följt med antalet besökare på sajten uppåt.

Dear Herr Nyström, (VerkstadsForums PLM-reporter i Göteborg)
wir möchten Sie heute auf die Jubiläumsveranstaltungen der FQS Forschungsgemeinschaft Qualität e.V. hinweisen…
VerkstadsForum är sannerligen med i matchen på många fronter nu.

Nisses CAD & FISK…

Slutligen så ser man fram mot en ett allt spetsigare konkurrensläge när det gäller de stora programutvecklarna och deras satsningar på att bygga upp starka återförsäljarkedjor. Det som undertecknad brukar kalla ”SolidWorks-modellen” vinner alltfler anhängare. Med få men starka och kompetenta återförsäljare kan man vinna marknad. Det har i alla fall SW visat, inte minst i Sverige med MP Engineering och SolidEngineer. Experimentet med Newtime i Göteborg blev väl inte helt lyckat, men de andra två har gjort kanonbra insatser för att etablera 3D, beräkning, PDM och annat på marknaden små- och medelstora företag.

Autodesk såg hur bra det gick och passade under de första åren på 2000-talet på att rensa ordentligt i den under 90-talet synnerligen spretiga och vindvuxna floran av återförsäljare. En kul bild i sammanhanget – jag tror att det vara nuvarande Addnode-chefen Staffan Hanstorp som när han noterade att Autodesk till slut hade över 200 återförsäljare i Norden myntade begreppet: ”Nisses CAD & Fisk”. 

Men sen kom SolidWorks 1995-96 och fick en success pyramidal med sin åf-strategi. Och under det nya millenniets första år hade Autodesk fått nog av ”Nisses CAD & FISK”-syndromet och drog under dåvarande Nordenbasen Thomas Juntti igång ett tufft omstruktureringsprogram för att dra ner antalet och vässa kompetensen hos de som fick vara kvar. Det lyckades han bra med och Autodesk kom upp på 3D-banan och kunde nu på allvar börja konkurrera med SolidWorks på 3D- och PDM-sidan.

Och som sagt – nu börjar även de riktigt stora fiskarna börja titta på den här typen av återförsäljarmodell. Dassault har varit igång ett par år och har numera flera riktigt starka spelar i sina led: Technia, IBM, Systeam, Maxiom och i2e. 

PTC satte igång för några år sedan och plockar idag med åfare som Econocap, Avalon och andra in 25% av bruttot från dessa hårt arbetande vänner. Nyligen släppte verkstadsforum.se också nyheten att VPn och chefen för Norra Europa Thomas Svensson, avancerar i organisationen för att bli EMEA-ansvarig för att vässa återförsäljarledet ännu mer. 40% av intäkterna ska komma härifrån är tanken.

Sedan ett par dagar står det också klart att Siemens PLM tänker satsa i detta spår, och som VerkstadsForum.se kunde rapportera i veckan, har man nu signat upp en ny konstellation: Gamla HCAD, som sålde 3D-lösningen Solid Edge, och Velocity-paketet går ihop med delar av Conex och bildar nya Conex Software, med mer folk större bredd och djupare kompetens. Den nya återförsäljaren kommer framför också att ha PLM-lösningen Teamcenter och CAx-programmet NX på programmet.

Men gissningsvis är detta ändå bara början…

Snacka om getingbo.

Det våras för PLM- och ERP-branscherna

Kul och värmande med responsen på denna blogg i samband med premiären i förra veckan. Tack för alla mejl! Här kommer nya bulletiner från vår vidunderliga PLM- och ERP-värld:
En sak är idag helt klar: Det har börjat röra på sig där ute på marknaden. När det var som tyngst under andra kvartalet fick CAD- och PDM-säljarna knappt ens boka besök hos användarna.
- Vi avvaktar tills vi vet lite mer om hur finanserna utvecklas, är en hygglig sammanfattning av substansen i argumenten.
Men nu börjar det röra på sig. Det går att boka kundbesök och användarna – framför allt de som bestämmer om investeringarna – har inte längre det där lätt panikartade uttrycket i ögonen. De lyssnar i alla fall och det finns ju investeringar som har precis den korta payback-tid som alla vill ha just nu.
Ett i sammanhanget gott tecken är också att eventen blir fler. Jämför med alla de som fick ställas in under våren! Nu är det annorlunda – de kommer till stånd och har ofta rikligt med intresserade. Jag tar bara Technias PLM Innovation Forum på Grand i Stockholm som exempel. Ifjol var det drygt 200 av bolagets kunder som kom. I år blev det drygt 250! Kanske närmare 300. Fullt hus var det hur som helst, så fullt att många fick följa talen från en monitor utanför hörsalen.
Eller PTC, som genomfört en svensk seminarieserie baserad på temat miljödesign i allmänhet och den egna lösningen InSight i synnerhet. Även här var åtminstone marknadsbasen P-J Lundin lite oroad för tillströmningen, men när verkstadsforum.se:s PLM TV-team mötte honom i Kista, efter ett av seminarierna, så såg han tämligen tillfreds ut. ”Inga folkmassor”, sa han, ”men riktigt bra med folk på alla ställen vi varit. Det var tuffare i våras…”
Sannerligen. Ett understatement, P-J!

Utkastade IFS-grundare
Hur lyckas man när andra misslyckas? Den som har svaret på den frågan kan gärna mejla mig direkt. Eller kolla reportaget i PLM TV News, program 7, som läggs ut på webben på tisdag nästa vecka. Detta svenskägda bolag har nämligen rapporterat in den ena beställningen efter den andra under hela våren OCH hösten. Saabs flygverksamhet – 120 miljoner, norska Kitron 21,5 miljoner, holländska Damen Shipyard … listan skulle kunna göras längre, men poängen är att man tycks ha ett våldsamt driv i den kommersiella pipen. Tempot är oförminskat högt och man – hör och häpna – växer under krisen.
Man kan ju tänka sig att studenterna vid Linköpings Universitet, som i början av 80-talet utvecklade lösningen på campusrummen, känner sig tämligen nöjda med utvecklingen. Bolagets nuvarande VD, Alastair Sorbie, berättade för PLM TV News att de som grundade bolaget blev utkastade från studentrummen för att de höll på med kommersiell verksamhet där. Istället hyrde lokaler nere på stan. Idag har man 2600 anställda och mer än 600 000 användare. Och fler verkar det ju bli!

Lika som bär
Så har vi en liten visuell grej som vi fick oss tillsänt från hemlig källa. Och eftersom visualisering är dagens lösen bland programutvecklarna kan jag inte undanhålla er denna återkoppling.
Temat är "lika som bär":

Rick Moranis?        Dr. Helmuth Ludvig? (Siemens PLM)
Rick Moranis? (Skådespelare)     Dr. Helmuth Ludwig? (Siemens PLM)


Andrew Wertkin? (PTC)             Zach Braff? (Skådespelare)

En viss likhet måste man säga att det finns.

Semcon sa nej till Volvo Cars
Så ska vi dyka ner i en betydligt allvarligare verklighet. Konsulterna har ju som bekant haft inte bara ett stålbad, utan snarare både ett stål- och syrabad parallellt. I synnerhet den göteborgska delen av den fordonsrelaterade konsultindustrin.
Mycket tufft läge, och man måste - så här när det mörkaste mörkret börjar lätta – honorera kraften i motståndet och oviljan att acceptera läget. Man har satt ner huvudet och slitit vidare. Sökt nya nischer och nya industrivertikaler, som analytikerna brukar säga.
Se på Semcon – tappet från automotiveområdet blev gigantiskt. 334 miljoner mindre fick man in under senaste året från kunderna Volvo Personvagnar och GM. Och totalt sjönk intäkterna med 518 miljoner till 1 265 miljoner. En tredjedel bara puts väck.
Det finns dom som knäckts av mindre förluster. Dock inte Semcon. Lyssna på VDn Kjell Nilsson i en kommentar till bokslutet:
-      2009 blir tufft, men jag är övertygad om att framtiden är ljus för företag som Semcon. Marknaden kräver nya bilar i allt snabbare takt och behovet av ingenjörskraft är fortsatt stort.
Så låter en man med samma övertygelse som den magnifikt krismotståndige Saab-bossen Jan Åke Jonsson. Man böjer sig inte för något, inte ens Volvos Personvagnars nya diktat om priset per konsulttimme. När Volvo ville prissänka igen fick det vara nog för Semcon. Klackarna i backen och ett NO, från Lindholmen.
Det vittnar om bra självförtroende. Men å andra sidan har man stora delar av den relativt sett starka tyska bilindustrins giganter på kundlistan …

Vem blir V6-ackrediterad?
Det om detta. Nu över till programleverantörssidan och den oro man tycker sig kunna skönja i Dassaults återförsäljarläger. Vem ska bli ackrediterad för nya V6-plattformen, men kanske framför allt – vem kommer inte att bli det? Det är frågan.
Bara för att man krängt tidigare storsäljaren för midmarket-PDM, SmarTeam, är man inte självskriven för den nya Enovia-varianten av midmarket PDM. Technia tycks vara klart – inget överraskande i det – men sen då? SYSteam? IBM? Semcon? Maxiom?
Ja, ingenting är, enligt VFs källor, klart. Tanken lär vara att ha åtminstone en high-end-återförsäljare – och en eller flera motsvarigheter för midmarket. På den senare punkten är det mest sensationella ryktet att nordens största SolidWorks-återförsäljare, MP Engineering, lär vara aktuellt.
Men – som sagt – hur det hela avlöper vet vi inte. Men vi lär få anledning att återkomma till saken.

Kampen om guldkontrakten
Kampen om kunderna på high-end-sidan går för övrigt vidare med oförminskad kraft. Den saken är glasklar och efter PTC-basen Dick Harrisons famösa uttalande i PLM TV News (”Vi har 5 - 6, kanske så många som 10 -11, nya storordrar i pipen, ni kommer att bli chockade”!) så börjar det nu komma en del indikationer på att det inte bara handlar om tomt prat.
Exakt vilka Harrison avser, är förstås svårt att veta, men PTC och Windchill tog hur som helst hisstillverkaren Otis från Siemens PLMs Teamcenter. Varpå Siemens kontrade med en vinst på Sandvik Mining and Construction.
Vad som ligger i pipen för övrigt kan man bara spekulera kring – men så mycket vet vi som att PTC gjort bra ifrån sig på Nokia i samband med en mindre pilot/benchmark, som man också fått betalt för. Harrison sa till VFs PLM TV News-team i Orlando i somras, att man också kommer att teckna avtal om Windchill med Nokia.
VerkstadsForums pappersupplaga har också tidigare rapporterat att PTC och Siemens var i final gällande PLM/PDM på Assa Abloy, medan SolidWorks lösning Enterprise PDM slogs ut i ett tidigare skede. Dock finns SolidWorks kvar på Assa med en massiv, global CAD-installation på så där 600 licenser.
Ja, ni hör ungefär hur låten går: Det är mycket PTC och mycket Siemens PLM. Men påfallande lite Dassault Systemès, vars Enovia V6-plattform än så länge inte är lika utvecklad och beprövad som PTCs Windchill och Siemens Teamcenter.

RSS 2.0